4 maanden bij de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij UNESCO

door Nienke Kehrer

Internationale gemeenschap
Het leukste deel van de stage bij de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij UNESCO was het werken in een internationale omgeving. Omdat er zo veel mensen van verschillende nationaliteiten werken bij UNESCO, staat iedereen open voor elkaars ideeën en culturen. Ik heb veel geleerd doordat ik mensen van allerlei verschillende achtergronden heb ontmoet en diverse onderwerpen met hen heb besproken. Een goed voorbeeld zijn de ‘national statements’ die werden gehouden tijdens de Algemene Conferentie. Hierin vertelde de gedelegeerde waaraan zijn/haar land prioriteit geeft en hoe zij de toekomst zien. Deze en vele andere ervaringen hebben mij inzicht in verschillende perspectieven gegeven, hetgeen belangrijk is in deze globaliserende wereld.  

Internationale politiek
Daarnaast heb ik een hoop geleerd over internationale politiek en hoe het is om diplomaat te zijn. Het is mij opgevallen hoe belangrijk het is het goede moment en de juiste woorden te kiezen. Het was interessant om te zien welke onderwerpen voor wie belangrijk zijn en hoe je andere landen het beste kunt overtuigen van jouw standpunt. Deze ervaringen waren erg inspirerend!

Het team
Als laatste was het team waarmee ik werkte erg leuk. Het was mijn eerste echte professionele ervaring en het was erg leerzaam. Ik werd opgenomen als echt volwaardig lid van het team, waardoor ik de kans kreeg om een beetje mee te krijgen van een aantal onderwerpen die prioriteit hadden. Het was ook erg leuk dat ik de optie had om de onderwerpen die mij aanspraken wat meer in de diepte te behandelen, zoals (onder andere) vrijheid van meningsuiting, de ethische kant van robotica en veiligheid van journalisten. Verder was het interessant om meer te leren over het Nederlands beleid en de Nederlandse prioriteiten.

Mijn tijd in Parijs was fantastisch en ik raad eenieder die affiniteit heeft met de onderwerpen waar UNESCO mee werkt aan om zich aan te melden voor deze stage. Ik heb in deze vier maanden enorm veel geleerd!