Lezing Maurits Berger: Islam in Europa

Op vrijdag 18 januari geeft Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, een lezing op de Nederlandse ambassade in Brussel. Berger zal daarbij ingaan op de positie van islam in Europa vanuit een historisch perspectief.

Maurits Berger spreekt over de 13 eeuwen relaties tussen islam en Europa. De vraag die hij stelt is of deze ervaringen en beelden nog relevant zijn bij het begrijpen van de reactie op moslims en de islam in het huidige Europa?

De lezing is rijk geïllustreerd en gaat in op tal van interessante feiten: Wat bedoelden de Nederlanders met de strijdkreet 'Beter moslim dan katholiek'?  Wat was het Frans-Ottomaanse militaire akkoord?  Waarom werden vergelijkbare aantallen moslims in Polen en Spanje zo verschillend behandeld? Wat gebeurde er precies in de slag bij Poitiers? Waarom werd Mohammed beschouwd als een christelijke missionaris? Waarom dreven de Ottomanen geen handel met Europa en waarom bestuderen Europese universiteiten de islam?

Deze en andere vragen zullen aan bod komen tijdens lezing 'Islam in Europe - a historical perspective' op vrijdag 18 januari 2019 van 12:30 tot 14:00 uur. Er wordt rond de lezing een lunch met broodjes geserveerd.

Aanmelden

Inschrijven is mogelijk via deze link.

Adres

Kortenberglaan 4 - 10
1040 Brussel