Werken bij de Europese Instellingen

Je bent op zoek naar een baan die past bij jouw ambities en ervaring. Een baan in een dynamische en internationale omgeving, waar je elke dag geprikkeld wordt om het beste uit jezelf te halen. Dan ben je bij de Europese Unie (EU) helemaal thuis. Werken voor Europa en de EU betekent samenwerken met collega’s van meer dan 27 verschillende nationaliteiten op zeer uiteenlopende thema’s. Een greep uit de mogelijkheden: klimaatverandering en energie, landbouw, onderwijs, veiligheid, economie, cultuur en buitenlands beleid. Hierbij heb je te maken met beleidsprocessen op een hoog internationaal niveau, waarbij niet alleen nationale overheden, maar ook NGO’s, de Europese industrie en de Europese burgers betrokken zijn. Indien je geïnteresseerd bent in het werken voor de EU, zijn er verschillende mogelijkheden. Zie voor meer informatie over deze mogelijkheden het menu links.

Wat kan de Permanente Vertegenwoordiging betekenen?

De afdeling Algemene Bestuursdienst (ABD) van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU (PV EU) is het aanspreekpunt voor alle Nederlanders werkzaam bij de EU, maar assisteert in veel gevallen ook Nederlanders die willen werken bij de EU. De ABD staat bijvoorbeeld kandidaten bij tijdens sollicitatieprocedures. Aan Nederlanders die het concours succesvol hebben doorlopen biedt de ABD begeleiding bij het zoeken van een baan binnen één van de Europese instellingen of agentschappen. Ook ondersteunt de ABD mensen die door de voorselectie van een EU-traineeship zijn gekomen, solliciteren als Contract Agent, of die een functie ambiëren bij één van de vele Europese Agentschappen. De ABD is te bereiken via bre-abd@minbuza.nl.

Werkenbijdeeu.nl – het eerste aanspreekpunt

WerkenbijdeEU.nl, onderdeel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, werkt nauw samen met de ABD om de instroom van Nederlanders bij de Europese instellingen te bevorderen. WerkenbijdeEU.nl faciliteert bij het zoeken van een baan bij EU door:

  • Informatie te geven over sollicitatieprocedures bij de instellingen van de EU.
  • Te helpen bij de voorbereiding op het EU concours.
  • Presentaties te verzorgen op onder meer hogescholen, universiteiten en carrièrebeurzen.
  • Een aantal keer per jaar informatie- en netwerkbijeenkomsten (' Meet & Greets')  over werken bij de EU te organiseren.
  • Het beantwoorden van vragen over werken bij de EU, verschillende aanmeldprocedures en voorselecties.

Ga voor meer informatie naar www.werkenbijdeEU.nl.