Nederland en de NAVO

Nederland is lid van de NAVO. Dit is een politieke en militaire samenwerking van 30 landen uit Noord-Amerika en Europa. De NAVO regelt de wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen. 

Artikel 5 uit het verdrag vormt de kern. Daarin staat dat een aanval op een van de landen wordt gezien als een aanval op allemaal. Nederland maakt vanaf het begin deel uit van het samenwerkingsverband.

Bijdrage landen

De NAVO-landen leveren allemaal militaire eenheden, civiele experts en materieel. In Litouwen maakt Nederland bijvoorbeeld onderdeel uit van NAVO’s vooruitgeschoven aanwezigheid, in een battle group onder leiding van Duitsland. Nederland doet ook mee aan het bewaken van het luchtruim van de Baltische Staten en levert schepen aan de Standing NATO Maritime Groups (SNMG). Dit zijn snel inzetbare maritieme eenheden. 

NAVO wereldwijd

De NAVO is wereldwijd actief. Bij inzet voor crisis-, conflict- of vredesbeheersing neemt de NAVO het commando op zich. Bijvoorbeeld met de trainingsmissie Resolute Support (RSM) in Afghanistan en met advies- en trainingsactiviteiten in Irak, Jordanië en Tunesië.