Stage lopen bij de PV UNESCO

Ervaring van voormalig stagiaire Christin van der Torre

Ik heb stage gelopen bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij UNESCO (hierna PV UNESCO) in Parijs. Als stagiaire trad ik op als volwaardig lid van het team bij PV UNESCO.
Mijn voornaamste taak was vergaderingen bijwonen en daarvan verslag te leggen aan de rest van de PV UNESCO. Ik heb diverse vergaderingen bijgewoond, zoals EU vergaderingen, vergaderingen over de Culturele Conventies en het mooist: de Uitvoerende Raad en de Committee on Conventions and Recommendations (CCR). Bij zulke vergaderingen zit je samen met iemand van de PV UNESCO achter het bordje van Nederland en vertegenwoordig je het Koninkrijk der Nederlanden.
Tot mijn werkzaamheden behoorde ook het opstellen van note verbales. Dat is een officiële, diplomatieke brief. Ik stuurde die naar verschillende delegaties. Vaak is dit correspondentie met betrekking tot kandidaturen voor de diverse comités en raden bij UNESCO.

Hoewel de vergaderingen en note verbales mijn voornaamste taken waren, was dat niet het enige waar ik mij mee bezig hield. Ik hield mij ook bezig met de sociale media van de PV UNESCO. Ik was de beheerder van de Facebookpagina en postte tweemaal per week een kort berichtje over wat er gaande was die week bij de PV UNESCO of bij UNESCO. Ook hield ik me bezig met het updaten van de website van de PV UNESCO.
Verder heb je als stagiaire ook administratieve taken. Ik beheerde de email en telefoon van de delegatie elke vrijdag en bracht de post rond aan de PV.
Elke dinsdagochtend is er een kort stafoverleg. Dan komen we met het team bij elkaar om onze activiteiten van de afgelopen week, van de komende week en de eventuele actiepunten, te bespreken. Ik notuleerde altijd bij die vergadering en stuurde dat verslag vervolgens rond naar het team als herinnering.

De stage bij PV UNESCO was erg uitdagend. Er was altijd veel werk te verrichten. Ik vond het ook erg leuk dat ik niet fulltime op kantoor zat achter de computer, maar vrijwel elke dag naar UNESCO kon gaan voor de vergaderingen of om te lunchen. Deze stage is de mooiste werkervaring die ik tot nu toe heb opgedaan. Ik denk dat dit voor iedereen een belangrijke ervaring kan zijn. Je leert begrip en respect tonen voor andere culturen en andere denkwijzen. Tegelijkertijd wordt je ondergedompeld in het Nederlands beleid en vertegenwoordig je dit beleid ook. Je leert ontzettend veel over je eigen land en de wereld om je heen. UNESCO doet veel aan mensenrechten, zoals bij de veiligheid van journalisten, het recht op onderwijs en begrip voor andere culturen bevorderen. De dagen vlogen om bij de PV UNESCO en er was genoeg afwisseling voor mij in het werk. Ik mocht namelijk in mijn vrije tijd naar de recepties bij UNESCO, waar je kon borrelen met allerlei mensen van UNESCO, variërend van stagiairs tot de ambassadeurs van andere delegaties. Ik heb een kijkje in de keuken mogen nemen in het werk van de ambassadeur, de plaatsvervangende permanente vertegenwoordiger en de attachés.  Deze stage biedt unieke mogelijkheden aan stagiairs en zou ik aan iedereen kunnen aanraden.